czwartek, 3 grudnia 2015

Sernik z mlekiem w proszku

     Powoli będę już dodawała przepisy które możecie wypróbować w nadchodzące Święta. Dzisiaj sernik bez mąki ale za to z dużą ilością mleka w proszku. Wyszedł pyszny, słodki, z wyraźnie wyczuwalnym mlekiem w proszku.


Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła 
50 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko 

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut

Masa serowa:
1/2 kg sera białego mielonego 
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka płynnego mleka
1 szklanka mleka w proszku

Do sera dodać jajka, cukier, mleko w proszku, zmiksować. Wlać mleko w płynie, jeszcze raz krótko zmiksować. Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 5 minut, przykręcić do 150°C, piec jeszcze ok. 70 minut.

7 komentarzy:

  1. Ładnie udekorowany tymi śnieżynkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny musi byc taki serniczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś sernik z mlekiem w proszku, ale nie do końca pasowała mi jego konsystencja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaką była konsystencja Twojego sernika?

      Usuń
    2. Jaką była konsystencja Twojego sernika?

      Usuń
  4. Bardzo lubię smak mleka w proszku, sernik z pewnością smakował wybornie :)

    OdpowiedzUsuń