piątek, 20 listopada 2015

Ziemniaczana szarlotka - z jabłkami

     Wygląda i smakuje jak normalna szarlotka ale jest w niej coś innego, do ciasta dodałam ziemniaki, dzięki nim dałam mniej masła:).


Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g ugotowanych ziemniaków
50 g cukru
60 g masła
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przetrzeć przez rzadkie sitko.
Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki, cukier, masło, proszek do pieczenia i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną z nich włożyć do zamrażarki. Pozostałe dwie części wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.

Nadzienie jabłkowe:
1400 g jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki bułki tartej

Jabłka obrać, podzielić na ósemki, wykroić środki, pokroić w plasterki. Wsypać do nich cynamon, cukier i bułkę tartą, wymieszać. wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać, lekko docisnąć.
Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec jeszcze ok. 45-50 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.

link do strony książki:
Moje Wypieki. Wielki powrót.

Moje wypieki. Wielki powrót

5 komentarzy:

  1. no,no,no.. zaskakujące, ale baaardzo jabłkowe i cynamonowe dlatego kupuje w ciemno! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś jadłam taką ziemniaczaną szarlotke, ale nie była tak wypasiona jak twoja :) Cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię dodatek ziemniaków w słodkich ciastach :) wspaniała szarlotka!

    OdpowiedzUsuń