niedziela, 20 grudnia 2015

Domowa masa makowa

     Jeszcze zdążycie przygotować domową masę makową do świątecznych strucli. Zrobienie jej wcale nie jest takie trudne a możemy dowolnie dosmakować ją według swoich potrzeb. Jeśli nie mamy czasu na gotowanie i mielenie maku, można wspomóc się gotowym suchym makiem mielonym :)


400 g suchego maku (można użyć gotowego suchego maku mielonego i stosować się do wskazówek na opakowaniu)
1/2 szklanki płynnego miodu
90 g rodzynek
900 g cukru
ok. 3 łyżki skórki pomarańczowej
40 g mielonych orzechów

Do rondelka wsypać mak, zalać wrzącą wodą nieco ponad (ok.1 cm) poziom maku. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez ok. 10-15 minut, w miarę potrzeby dolać troszkę wody. Ostudzić, odlać nadmiar wody. Zmielić dwa razy maszynką z sitkiem o małych oczkach.
Dodać miód, rodzynki, cukier, skórkę pomarańczową i orzechy, wymieszać.
Na podaną ilość maku, robiąc struclę, dodałam 4 ubite na sztywno białka.

1 komentarz: