Keks w którym zdecydowanie jest więcej bakalii niż ciasta. Bardzo dobry, szybki i prosty w wykonaniu. Przepis, nieznacznie zmieniony stąd .
350 g mieszanych suszonych owoców + 1 czubata łyżka mąki pszennej
2 jajka
80 g cukru
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka soku z cytryny
Bakalie pokroić dodać 1 czubatą łyżkę mąki pszennej, wymieszać.
Do miski wybić całe jajka, wsypać cukier, ubić (przez ok. 2 min.). Dodać sok z cytryny, mąkę i sodę, wymieszać łyżką. Dodać bakalie, jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 22 x 9 cm.
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30-35 min.
uwielbiam takie keksy i ile w nim bakali. A jeszcze tak szybkiego w wykonaniu chyba nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńDużo bakalii- dużo radości<3
OdpowiedzUsuńOj wypasiony keks <3
OdpowiedzUsuńRobiłam - przepyszny! Bardzo wszystkim polecam ów przepis! :D
OdpowiedzUsuń