sobota, 19 grudnia 2015

Keks najeżony bakaliami

     Keks w którym zdecydowanie jest więcej bakalii niż ciasta. Bardzo dobry, szybki i prosty w wykonaniu. Przepis, nieznacznie zmieniony stąd .


350 g mieszanych suszonych owoców + 1 czubata łyżka mąki pszennej
2 jajka
80 g cukru
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżka soku z cytryny

Bakalie pokroić dodać 1 czubatą łyżkę mąki pszennej, wymieszać.
Do miski wybić całe jajka, wsypać cukier, ubić (przez ok. 2 min.). Dodać sok z cytryny, mąkę i sodę, wymieszać łyżką. Dodać bakalie, jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 22 x 9 cm.
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30-35 min.

4 komentarze:

  1. uwielbiam takie keksy i ile w nim bakali. A jeszcze tak szybkiego w wykonaniu chyba nie widziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo bakalii- dużo radości<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam - przepyszny! Bardzo wszystkim polecam ów przepis! :D

    OdpowiedzUsuń