sobota, 26 grudnia 2015

Makowiec z masą

     Bardzo smaczne makowe ciasto przekładane masą. Deser prosto z mojego świątecznego stołu w Boże Narodzenie.


ciasto:
3/4 szklanki białek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka suchego mielonego maku
1/2 szklanka mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju

Białka z cukrem i proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać suchy mielony mak i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć po równo do 2 foremek o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20-25 minut.

krem:
2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej

200 g masła
ok.100 ml wiśniowego dżemu
biała czekolada do posypania wierzchu

Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować. Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, krótko zmiksować. Wlać do gotującego się mleka, cały czas przy tym mieszając. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20 sekund. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do jego wykończenia. Masę podzielić na 2 części. Na jeden blat ciasta rozsmarować wiśniowy dżem, bezpośrednio na niego rozsmarować jedną część masy, przykryć  drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć drugą część kremu, wyrównać, posypać startą białą czekoladą.

Ciasto to bierze udział w konkursie organizowanym przez Mój piękny stół

Mój piękny stół

2 komentarze:

  1. Takiego jeszcze nie robiłam! Pięknie udekorowany stol

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiego nie jadłam. Ale zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń