środa, 23 grudnia 2015

Piernik bez jajek i miodu

     Prawie "piernik", podobny w kolorze i smaku ale bez dodatku miodu i jajek, czyli coś dla mających alergię na te produkty. Wyrośnięte ale dość zwarte ciasto, lekko lepiące, smakuje jak piernik z miodem (chociaż ja wolę jednak naprawdę z miodem ;)) Prosty, w sam raz do zrobienia na ostatnią chwilę. Przepis zaczerpnięty z bardzo starego numeru "Kuchnia", zwiększyłam tylko lekko ilość mleka.

Wszystkim życzę 
zdrowych, radosnych i bardzo smacznych
Świąt Bożego Narodzenia 


1/2 szklanki dżemu (dałam dżem śliwkowy, dość rzadki)
1/2 szklanki oleju
1 szklanka ciepłego mleka
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 zaokrąglone łyżeczki sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Do miski wyłożyć dżem, wlać olej i ciepłe mleko, wymieszać.
Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier, sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Miksując wsypywać stopniowo produkty sypkie do płynnych aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 8 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 55 minut.

2 komentarze:

  1. wyglada na bardzo wilgotny :)
    zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny piernik :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń