poniedziałek, 4 stycznia 2016

Rafaello

     Bardzo kokosowe ciasto z dużą ilością białek, więc jeśli Wam zostały z wypieków to polecam :) Przekładane delikatną, przepyszną masą.


ciasto:
8 białek
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
200 g drobnych wiórek kokosowych

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać wiórki kokosowe, jeszcze raz krótko wymieszać.
Powstałe ciasto podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 prostokątnych form o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 min. Ostudzić.

krem:
2 szklanki mleka
5 żółtek
4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
250 g masła

ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania po wierzchu ciasta

Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
W misce ubić żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 1/2 szklanki mleka. Powstałą mieszankę wlać do zestawionego z palnika gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, gotować do zgęstnienia, ok. 20-30 sekund. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, miksując, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do całkowitego zużycia. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi.

2 komentarze:

  1. Moje ulubione ciasto, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam zamrażalnik pełen białek, więc taki przepis może mi się przydać :)

    OdpowiedzUsuń