Bardzo kokosowe ciasto z dużą ilością białek, więc jeśli Wam zostały z wypieków to polecam :) Przekładane delikatną, przepyszną masą.
ciasto:
8 białek
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
200 g drobnych wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać wiórki kokosowe, jeszcze raz krótko wymieszać.
Powstałe ciasto podzielić na 2 równe części, wyłożyć do 2 prostokątnych form o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 min. Ostudzić.
krem:
2 szklanki mleka
5 żółtek
4 łyżki z lekkim czubkiem cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
250 g masła
ok. 50 g wiórek kokosowych do posypania po wierzchu ciasta
Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
W misce ubić żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pozostałe 1/2 szklanki mleka. Powstałą mieszankę wlać do zestawionego z palnika gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, gotować do zgęstnienia, ok. 20-30 sekund. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, miksując, dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do całkowitego zużycia. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę masy, wyrównać. Przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, wyrównać, posypać wiórkami kokosowymi.
Moje ulubione ciasto, mniam :)
OdpowiedzUsuńMam zamrażalnik pełen białek, więc taki przepis może mi się przydać :)
OdpowiedzUsuń