Wszyscy chyba znają cynamonowe bułeczki zwane też cinnamon rolls. Zrobiłam pyszny sernik, który pieczony jest właśnie na nich. Smakuje jak najlepsza drożdżówka :) Na wierzchu polany jest sosem cynamonowym który zagłębił się podczas pieczenia w słodkie dołki. Idealny do kubka mleka. Myślę, że zrobiony dla Babci z okazji jej święta, będzie bardzo jej smakował :) Inspiracja stąd .
ciasto do cynamonowych bułek:
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Do miski wsypać suche drożdże i cukier, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać jajko, olej, sól i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 30 cm.
nadzienie do cynamonowych bułek:
20 g masła
4 płaskie łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Masło rozpuścić, rozsmarować na rozwałkowanym cieście drożdżowym. Cukier wymieszać z cynamonem, równomiernie rozsypać po całej powierzchni. Zwinąć wzdłuż krótszego boku w rolkę, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Ułożyć jedne przy drugim na dnie tortownicy o średnicy 22 cm, lekko ugnieść, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
masa serowa:
500 g mielonego sera białego
1 budyń śmietankowy z cukrem
2 jajka
Do miski wyłożyć ser, dodać budyń w proszku i całe jajka, krótko zmiksować. Wylać na drożdżowy spód, wyrównać.
cynamonowa polewa:
40 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki brązowego cukru
Do miękkiego masła dodać cukier i cynamon, wymieszać łyżeczką. Kłaść na wierzch sernika na całej jego powierzchni po ok. pół łyżeczki, delikatnie je wcisnąć ale tak by lekko wystawały ponad powierzchnię sera.
Piekarnik nagrzać do 180C, wstawić sernik, piec ok. 60 minut. Ostudzić.
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Apetyczne sernik.
OdpowiedzUsuńGenialny! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuń