czwartek, 25 lutego 2016

Jednostronna karpatka

     Ciekawa odmiana karpatki, która składa się tylko z jednego blatu ciasta pokrytego czekoladą i dwoma rodzajami kremu. Bardzo smaczna :) Inspiracja stąd Do zrobienia ciasta użyłam mąkę Młynomag



ciasto:
1 szklanka wody
100 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Do rondelka wlać wodę, dodać masło, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, energicznie mieszając, wsypać mąkę, z powrotem wstawić na palnik, chwilę gotować (cały czas mieszając). Ostudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem. Wyłożyć do formy o wymiarach 22x32 cm, niezbyt starannie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.

Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady
20 ml kremówki

Czekoladę wraz z kremówką rozpuścić nad parą wodną, wymieszać. Zaraz posmarować góry ciasta karpatkowego.

Krem 1:
4 szklanki mleka (1 l)
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
100 g masła
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml zimnej wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny

Do szklani wlać 50 ml wody, wsypać żelatynę, odstawić do napęcznienia.
Do rondelka wlać 3 i 1/2 szklanki mleka, dodać masło i cukier, zagotować.
Do miski wlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.
Zagotowane mleko zdjąć z palnika, wlać mieszankę z żółtkami, wymieszać, z powrotem wstawić na palnik, cały czas mieszając, gotować ok. 30 sekund. Zestawić z palnika, odczekać ok. 30 sekund, wlać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Lekko ciepły krem wyłożyć na ciasto, wyrównać, wstawić do lodówki do zupełnego ostudzenia.

Krem 2:
300 ml kremówki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

50 g mlecznej czekolady

Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier puder, miksować ok. 1 minuty do uzyskania sztywnej masy. Wyłożyć na zimny krem budyniowy, wyrównać. Wierzch posypać startą na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladą. Dobrze schłodzić w lodówce.

4 komentarze: