Maleńkie rogaliki na dwa kęsy, kruche, pyszne. Zrobione zaledwie z 3 składników (nie licząc nadzienia). Proste i szybkie w wykonaniu, bez dodatku proszku do pieczenia i drożdży, bez jajek. Polecam :)
porcja na 24 szt.:
1 i 1/4 szklanki maki pszennej
100 g serka waniliowego
100 g miękkiego masła
dowolny gęsty dżem
cukier puder do posypania po wierzchu
Do miski wsypać mąkę, dodać serek waniliowy i masło, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm, podzielić na 8 trójkątów. Na szerszym końcu nałożyć dżem, zwinąć w rulon, ukształtować na kształt rogala. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 18 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Kuszące maleństwa ;) Przepis zapisany:)
OdpowiedzUsuńrobię podobne z twarogu :) pyszności!
OdpowiedzUsuń