wtorek, 23 lutego 2016

Mini rogaliki na serku wanilowym

     Maleńkie rogaliki na dwa kęsy, kruche, pyszne. Zrobione zaledwie z 3 składników (nie licząc nadzienia). Proste i szybkie w wykonaniu, bez dodatku proszku do pieczenia i drożdży, bez jajek. Polecam :)


porcja na 24 szt.:
1 i 1/4 szklanki maki pszennej
100 g serka waniliowego
100 g miękkiego masła
dowolny gęsty dżem
cukier puder do posypania po wierzchu

Do miski wsypać mąkę, dodać serek waniliowy i masło, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy ok. 25 cm, podzielić na 8 trójkątów. Na szerszym końcu nałożyć dżem, zwinąć w rulon, ukształtować na kształt rogala. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 18 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Kuszące maleństwa ;) Przepis zapisany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię podobne z twarogu :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń