piątek, 19 lutego 2016

Rolada kokosowa

     Pięknie wyrośnięta rolada, która ma same zalety - jest pyszna i mi nie pękła :) Biszkopt do rolady jest bez dodatków, za to masa jest śmietanowo-kokosowa. Przepis zapożyczony stąd .


Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować, dodać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę z piekarnika, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 12 minut. Gorące ciasto odwrócić na ściereczkę, zdjąć papier i od razu zwinąć (razem ze ściereczką) wzdłuż dłuższego boku w niezbyt ścisły rulon. Zostawić do ostudzenia.

Masa:
200 ml śmietanki kremówki 30%
250 g mascarpone
2 zaokrąglone łyżki cukru pudru
50-100 g wiórek kokosowych
ew. 2 łyżki likieru kokosowego Malibu

Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier puder, miksować ok. 1 minutę na sztywną masę. Dodać wiórki kokosowe (w takiej ilości jak bardzo chcemy mieć dużo wiórek) i likier, mieszać delikatnie łyżką.
Roladę delikatnie odwinąć ze ściereczki (nie prostować całkiem), wyłożyć masę (więcej na najbardziej zwiniętym brzegu, a najmniej na samym końcu, wyrównać, zwinąć. Koniec rolady ma być pod spodem. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i ew. wiórkami kokosowymi.

8 komentarzy: