piątek, 5 lutego 2016

Serniczki bez cukru, jajek i mąki

    Detoks po Tłustym Czwartku? ;) Można by powiedzieć, że to bardzo dietetyczne serniczki :) Cukier zastępuje tu dojrzały banan (im będzie bardziej dojrzały, tym serniczki będę słodsze) i rodzynki, zamiast jajek dałam siemię lniane (banan też gra tu ważną rolę), mąka jest zupełnie zbędna.
Już dawno chodził za mną taki sernik, w końcu zdecydowałam się na małe serniczki. Takie smaki znałam robiąc sobie twarożek z podobnych składników. Nasiona słonecznika i siemię lniane fajnie chrupią, a banan i rodzynki nadają delikatnej słodyczy, w sam raz dla mnie. Polecam! Pomysł własny.


porcja na 7 serniczków:
250 g białego sera w kostce
1 dojrzały banan
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
1 zaokrąglona łyżka rodzynek

Ser razem z bananem zmiksować blenderem. Dodać ziarna słonecznika, siemię lniane i przelane gorącą wodą, a potem odciśnięte rodzynki, wymieszać łyżką. Przełożyć do silikonowych foremek na muffinki, Włożyć je do metalowej formy na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 25 minut.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam tego typu serniczki, ale z siemieniem lnianym jeszcze nie próbowałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się ten pomysł :) pozwolisz,że "odgapię" ☺

    OdpowiedzUsuń