poniedziałek, 29 lutego 2016

Sernik na zimno z chia

     Ogólnie wolę serniki pieczone niż na zimno ale ten mnie zachwycił swoim smakiem (wyglądem również). Bardzo zdrowy, bez jajek i masła. Spód zrobiony jest z samych bakalii, do masy mleczno-serowej dodałam sporą ilość chia, wierzch tworzy warstwa malinowa. Sernik ten zrobiłam w małej tortownicy ale następnym razem zrobię go w 2 razy większej i Wam też tak radzę :) Spora dawka zdrowej żywności a do tego pysznej, bardzo polecam :)


bakaliowy spód:
100 g całych migdałów w łupinkach
50 g śliwek kalifornijskich
50 g rodzynek
3 łyżki jagód goji

Migdały wsypać do rondelka, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 3-4 minuty. Wodę odlać, od razu obrać migdały z łupinek. Zmiksować blenderem.
Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, odstawić na ok. 3 minuty, odcedzić. Dodać do migdałów wraz ze śliwkami i rodzynkami, zmiksować blenderem. Powstałą masę równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 18 cm, ugnieść.

masa serowa z chia:
250 ml mleka
200 g mielonego sera białego
5 łyżek chia
30 g cukru pudru
1/3 szklanki zimnej wody
4 płaskie łyżeczki żelatyny

Do miski wlać mleko, wsypać chia, wymieszać, odstawić na ok. 20-30 minut do napęcznienia.
Do metalowego garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut do jej napęcznienia. Garnuszek postawić na małym palniku, lekko podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji i jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać biały ser, krótko zmiksować. Wlać do namoczonego w mleku chia, jeszcze raz krótko zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zaraz wylać na przygotowany bakaliowy spód, wyrównać.

malinowy wierzch:
250 g malin (mogą być mrożone)
2 czubate łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody

Maliny wyłożyć do rondelka, rozgnieść, Zasypać cukrem, podgrzewać do całkowitego rozpadnięcia się malin i rozpuszczenia cukru. Ostudzić.
Do metalowego garnuszka wlać wodę, wsypać żelatynę, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut do jej napęcznienia. Garnuszek postawić na małym palniku, lekko podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji i jej całkowitego rozpuszczenia. Dodać do niej 2-3 łyżki ostudzonych malin, wymieszać. Wlać do pozostałych malin, wymieszać łyżką. Lekko gęstniejącą masę malinową wylać na masę serową z chia, wyrównać, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl

Superfood w Twojej kuchni

6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. myślałam, że jak jest sernik z chia to nie dodaje się żelatyny xd kurcze, ciągle czegoś człowiek się uczy.

    OdpowiedzUsuń
  3. super wykorzystałaś chia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pretty! This has been an incredibly wonderful post. Thanks for providing these details.

    OdpowiedzUsuń