środa, 30 marca 2016

Drożdżowe rybki

     Po świątecznym zasłodzeniu proponuję wypieki na słono. Drożdżowe rybki z nadzieniem (jakby inaczej) rybnym. Wierzch posypany mieszanką ziaren. Taka drożdżówka cieszy oko i podniebienie :)


farsz:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
100 g serka kanapkowego śmietankowego
sól
pieprz

Tuńczyk rozdrobnić widelce, dodać serek, sól i pieprz do smaku, wymieszać.

posypka:
1 łyżka sezamu
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka siemienia lnianego

Wszystkie ziarna wsypać do miseczki, wymieszać.

ciasto:
20 g świeżych drożdży
3 lekko zaokrąglone łyżki cukru
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
50 ml oleju
soli

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2-3 minuty, zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać jajko, mąkę i olej, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć talerzykiem, ostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta, pokroić na 6 kwadratów (z 2 części wyjdzie 12 kwadratów) o bokach ok. 10 cm.
Na środek każdego z nich układać farsz tuńczykowy. Złożyć na pół po przekątnej, tworząc kształt trójkąta, dobrze zlepić brzegi. Ustawić tak, by dłuższy bok powstałego trójkąta był po prawej stronie. Wierzchołek trójkąta znajdujący się po lewej stronie lekko naciąć na głębokość ok. 1 cm. Biorąc końce trójkąta należące do dłuższego boku, mocno wygiąć je w kształt litery C, skrzyżować końce tworząc ogonek ryby. Zostawić na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch posmarować jajkiem, posypać mieszanką ziaren, Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 16 minut.


5 komentarzy: