poniedziałek, 7 marca 2016

Odwracana szyfonowa babka

     Niezwykła babka i w wykonaniu i w smaku :) Pieczona na proszku do pieczenia a wygląda jakby była na drożdżach. Długo wilgotna, sprężysta, po lekkim naciśnięciu wraca do swojego pierwotnego kształtu. Zaraz po upieczeniu przewraca się ją "do góry nogami" i tak zostawia do zupełnego ostudzenia. Pyszna! Powtórzę ją na Święta :)


Porcja na małą babkę z kominkiem:
3 białka
40 g cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml mleka
2 łyżki oleju
3 żółtka
40 g cukru
1/4 łyżeczki sody
70 g mąki krupczatki
szczypta soli

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.
Do osobnej miski wlać mleko, olej, dodać żółtka, cukier, sodę i sól, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, jeszcze raz zmiksować na jednolite ciasto. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do małej formy z kominkiem o średnicy 16 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 10 minut, przykręcić do 160C, piec jeszcze 40 minut. Gorącą babkę odwrócić na kratce w piekarniku "do góry nogami", zostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Wyjąć z formy, wierzch posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Strukturę ma fantastyczną, faktycznie wygląda jak pieczona na drożdżach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrosła i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń