3/4 szklanki mąki pszennej
80 g masła
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 18-20 minut.
Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
80 g kleiku mleczno-ryżowego dla dzieci o dowolnym smaku (u mnie morelowy)
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
Z białek ubić sztywną pianę.
Do osobnej miski wyłożyć ser, dodać cukier, kaszkę mleczno- ryżową, 3 żółtka i mleko zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do temperatury 160°C. Piec 65-70 minut. Ostudzić.
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
1 łyżkę oleju
1/2 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce, resztę połamać w kostki, wyłożyć na duży talerz, dodać olej, rozpuścić na parze, wymieszać. Polać wierzch ostudzonego sernika, posypać tartą czekoladą.
świetny pomysł z tym kleikiem <3
OdpowiedzUsuńIntrygujący pomysł :) Sernik wygląda na obłędnie delikatny :)
OdpowiedzUsuń