sobota, 30 kwietnia 2016

Bardzo niezwykły sernik

     Ten sernik jest naprawdę niezwykły. Pomyślałam żeby zamiast mąki lub budyniu dodać kaszkę mleczno- ryżową dla dzieci. Wyszedł słodki, bardzo delikatny, dosłownie puszek :) W zależności jaki smak kaszki dodacie, taki delikatny posmak będzie miał Wasz wypiek. Jest jeszcze jeden dodatkowy efekt, który przemawia za niezwykłością - dźwiękowy :) Przy jedzeniu dość głośno słychać jak pękają pęcherzyki powietrza zawarte w strukturze sernika :) Robiłam go już 2 razy, a rzadko powtarzam wypieki.


Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
80 g masła
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 18-20 minut.

Masa serowa:
500 g mielonego białego sera
80 g kleiku mleczno-ryżowego dla dzieci o dowolnym smaku (u mnie morelowy) 
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka

Z białek ubić sztywną pianę.
Do osobnej miski wyłożyć ser, dodać cukier, kaszkę mleczno- ryżową, 3 żółtka i mleko zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do temperatury 160°C. Piec 65-70 minut. Ostudzić.

Polewa:
100 g mlecznej czekolady
1 łyżkę oleju

1/2 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce, resztę połamać w kostki, wyłożyć na duży talerz, dodać olej, rozpuścić na parze, wymieszać. Polać wierzch ostudzonego sernika, posypać tartą czekoladą.
 

2 komentarze:

  1. świetny pomysł z tym kleikiem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujący pomysł :) Sernik wygląda na obłędnie delikatny :)

    OdpowiedzUsuń