sobota, 21 maja 2016

Pavlova z kremem truflowym

     Niesamowita Pavlova z najlepszym i najprostszym kremem truflowym. Można użyć tutaj dowolnych sezonowych owoców: truskawek, porzeczek, malin, jeżyn ale też całorocznych jak np. kiwi. Krem zrobiłam z użyciem pysznego likieru czekoladowego Dalkowski 




beza:
4 białka
220 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru pudru. Do ubitych białek dodać resztę cukru pudru i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować na kształt koła o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140C, piec 60 minut. Zostawić do zupełnego ostudzenia w zamkniętym piekarniku.

masa truflowa:
250 g mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
8 kostek gorzkiej czekolady
50-70 ml likieru czekoladowego Dalkowski
dowolne sezonowe owoce (dałąm truskawki, borówki amerykańskie, czerwoną porzeczkę, kiwi)

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier puder, rozpuszczoną czekoladę i likier czekoladowy Dalkowski , krótko zmiksować. Wyłożyć na środek bezy, wyrównać, zostawiając ok. 3 cm suchy brzeg. Na wierzch wyłożyć dużą ilość owoców.

5 komentarzy: