porcja na 6 bułek:
250 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1/2 opakowania suchych drożdży (ok. 4 g)
1 duże jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
1 zaokrąglona łyżka mleka w proszku
30 g masła
dowolne świeże zioła (dałam rozmaryn, lubczyk, rzeżuchę ogrodową, oregano)
1 żółtko do smarowania wierzchu
Do mąki wsypać cukier, sól, mleko w proszku i suche drożdże, wymieszać. Wlać wodę, wbić jajko, krótko wyrobić ciasto. masło roztopić, lekko ostudzić, wlać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Lekko poprószyć po wierzchu mąką, podzielić na 6 równych części. Uformować w płaskie koła o średnicy ok 6-7 cm. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40-60 min.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem, kłaść po kilka listków dowolnych ziół, lekko przykleić do powierzchni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
piękne i pachnące
OdpowiedzUsuńPrzeurocze bułeczki :)
OdpowiedzUsuńSzalenie mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńSwietnie udekorowane!
OdpowiedzUsuńJakie one piękne! Świetnie wyglądają te zioła na wierzchu;)
OdpowiedzUsuń