poniedziałek, 30 maja 2016

Szaszłyki na słodko z maleńkimi pancakes

     Szaszłyki nie muszą być tylko na słono. U mnie w wersji na słodko, z maleńkimi pancakes, truskawkami i bananem. Mogą być podawane na ciepło z grilla, polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem ale równie dobrze sprawdzą się na pikniku, podawane na zimno, nawet bez dodatków. Nie tylko dzieci będą zachwycone ;) Wszystkie produkty dostępne są w sklepie Alma






Porcja na ok.14 szaszłyków
pancakes: 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 płaska łyżka cukru
1 duże jajko
1 łyżka oleju
100 ml mleka
3/4 szklanki mąki pszennej

Do miski wsypać proszek do pieczenia, sól, cukier, dodać jajko, olej, mleko i mąkę pszenną, dobrze wymieszać łyżką lub krótko zmiksować mikserem. Na nie przywierającej patelni smażyć malutkie pancakes (o średnicy 4 cm). Z tej porcji wychodzi ok. 42 sztuki.

Dodatkowo:
3 duże dojrzałe banany
ok. 1 kg niedużych truskawek
ewentualnie 1 tabliczka mlecznej czekolady do polania szaszłyków
ewentualnie cukier puder do posypania

Banany pokroić w plastry.
Truskawki umyć, osuszyć.
Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian pancakes, banan, truskawkę.
Układać na tacce do grillowania, grillować kilka minut.

GRILL PIKNIK Menu

6 komentarzy:

  1. wow, ale świetny pomysł na szaszłyki! coś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo słodko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne szaszłyki - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam cierpliwość do smażenia tych mikro placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o takie szaszłyki to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń