wtorek, 14 czerwca 2016

Profiterolki

     Małe słodkości, z nadzieniem biało-czerwonym, idealne na kibicowanie ale też na zbliżający się Dzień Ojca :) Profiterolki to małe ptysie nadziewane przez szprycowanie, u mnie kremem budyniowym i dżemem truskawkowym. Pyszne :)


dżem truskawkowy z chia:
350 g truskawek
50 g cukru
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
2 płaskie łyżki chia

Truskawki, umyć, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i cukier waniliowy, smażyć, cały czas mieszając ok. 5 minut. Lekko ostudzić przez ok. 2-3 minuty, dodać chia, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

krem:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
25 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
150 g masła

Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, wsypać cukier, zagotować.
Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Mleko zestawić z palnika, wlać mieszankę z mąką, z powrotem wstawić na palnik. Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 20-30 sekund. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, stopniowo dodając zimny budyń, utrzeć masę.

ciasto:
3/4 szklanki wody
90 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej
3 jajka

Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone masło, zagotować. Na wrzącą wodę wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając, gotować do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondelka i stworzy jednolitą kulę. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wbić całe jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto.
Przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką,  Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać 2,5-3 cm kółka. Lekko wilgotnymi palcami wyrównać i lekko spłaszczyć wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić.
Do szprycy z końcówką do nadziewania pączków wyłożyć truskawkowy dżem, nadziewać do połowy objętości. Układać wbiciem do góry. Szprycę umyć, nałożyć budyniowy krem, nadziewać przez ten sam otwór aż do momentu "wychodzenia" nadzienia, usunąć nadmiar.
Wierzch profiterolek posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy: