poniedziałek, 6 czerwca 2016

Sernik różany z truskawkami na zimno

     Sernik  bez pieczenia z truskawkami i konfiturą różaną. Prosty w wykonaniu a efektowny. Spód to pokruszone kakaowe herbatniki. Całość delikatna, lekka, w sam raz na lato :)


spód:
100 g kakaowych herbatników
20 g masła
ok. 300 g truskawek

Herbatniki zmiksować blenderem lub drobno rozkruszyć (na piasek). Masło roztopić, dodać do ciastek, wymieszać. Wysypać na dno tortownicy o średnicy 23 cm, równomiernie rozprowadzić.
Część truskawek przekroić na połowę i ułożyć je dookoła przykładając przekrojoną częścią do obręczy tortownicy. Pozostałe truskawki ułożyć w całości układając je w koło, ok. 5 cm od brzegu. Ewentualne pozostałe truskawki zostawić do dekoracji na zastygniętym serniku.

masa serowa:
500 g mielonego białego sera
125 g mascarpone (1/2 opakowania)
1 słoiczek (200 g) konfitury różanej
1 czubata łyżka cukru pudru
4 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody

Do miski wyłożyć ser, mascarpone, konfiturę różaną, krótko zmiksować. Dodać cukier puder, krótko zmiksować.
Żelatynę wsypać do metalowego kubka, zalać zimną wodą, odstawić na ok. 10 minut do jej napęcznienia. Postawić na mały palnik, lekko podgrzać (nie dopuścić do zagotowania), wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać. Wlać do reszty masy serowej, cały czas przy tym miksując. Zaraz wylać na przygotowany spód, wyrównać. wstawić do lodówki na ok. 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przybrać pozostałymi truskawkami. Podawać schłodzony.

3 komentarze:

  1. Ten posmak róży bardzo by mi odpowiadał!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie delikatny :) Bardzo mi się ta różana nuta podoba :)

    OdpowiedzUsuń