wtorek, 21 czerwca 2016

Sernik truskawkowe Eton Mess

     Wiem, wiem, prawie zawsze tak mówię, ale to chyba naprawdę najlepszy sernik :) Póki będzie trwał sezon truskawkowy, polecam do koniecznego wypróbowania! Idealny na Dzień Ojca, ale też na każdą inną okazję. Na cienkim spodzie upieczony jest wilgotny sernik, na nim galaretka z truskawkami. Wierzch to masa śmietanowa ozdobiona czekoladą, truskawkami i bezami. Inspiracją był dla mnie słynny deser z Eton Mess. Pomysł na sernik jest mój :) Baaardzo polecam, u mnie został zjedzony w ciągu jednego popołudnia :)




spód:
1/2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
40 g masła
3 płaskie łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.

masa serowa:
500 g mielonego sera białego
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 500 g)
1 białko
3 duże jajka
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)

Do miski wyłożyć ser, mleko skondensowane ,białko, jajka, mąkę ziemniaczaną, zmiksować (masa jest rzadka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 10 minut. Po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 45-50 minut. Ostudzić.

galaretka z truskawkami:
ok. 400 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
2 i 1/2 szklanki wody

Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, ułożyć jedna przy drugiej na zimnym serniku.
Do rondelka wlać wodę, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretki, mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać truskawki, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

masa śmietanowa:
250 g mascarpone
200 ml kremówki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru

Do miski wyłożyć mascarpone, wlać kremówkę, wsypać cukier puder, krótko zmiksować do uzyskania gęstej  jednolitej masy. wyłożyć na sernik, niezbyt równo rozsmarować.

dekoracja:
pozostałe z warstwy z galaretką truskawki
8 kostek gorzkiej czekolady
gotowe kolorowe bezy

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, cienko rozsmarować na plastikowej desce. Wstawić do lodówki do jej zastygnięcia. Nożem zeskrobać duże wiórki. Posypać po warstwie śmietanowej.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, nierównomiernie wyłożyć na wierzchu.
Krótko przed podaniem bezy pokruszyć na grube kawałki, część pozostawić w całości do dekoracji.


Z okazji 3 rocznicy powstania Akademii Kulinarnej Whirlpool, życzę by ich warsztaty były zawsze na takim wysokim poziomie jak dotychczas, by nieustannie czerpali przyjemność z przygotowywania potraw, aby podczas wymyślania nowych receptur świetnie się bawili i odkrywali nowe, pyszne połączenia smakowe.
Więcej o Akademii Kulinarnej Whirlpool znajdziecie tutaj
A przepisy mistrza znajdziecie na jego blogu tutaj

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

6 komentarzy: