poniedziałek, 18 lipca 2016

Tęczowy koktajl

     Pyszny i bardzo zdrowy koktajl w prawie wszystkich kolorach i smakach lata. Zależnie jak bardzo zanurzymy słomkę w szklance tak możemy "regulować" sobie smaki ;) Na dno wlewamy gęściejsze koktajle z dodatkiem banana a na wierzch te bez niego. Do kolorowego koktajlu można użyć jeszcze innych owoców w zależności czym dysponujemy i na co mamy ochotę :) Owoców nie musimy przecierać przez sitko.


50 g świeżego szpinaku
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu

Szpinak pokroić w paski, zmiksować blenderem. Dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.

1 szklanka czerwonych porzeczek
1 łyżka cukru
100 ml naturalnego jogurtu

Czerwone porzeczki krótko zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do porzeczkowego musu dodać cukier i jogurt, jeszcze raz zmiksować.

1/2 szklanki czarnych jagód
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu

Jagody zmiksować blenderem. Dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.

1 szklanka czarnych porzeczek
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu

Czarne porzeczki zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do porzeczkowego musu dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.

1 szklanka wiśni
1 łyżka cukru
1/2 dojrzałego banana
100 ml naturalnego jogurtu

Wiśnie zmiksować blenderem. Dodać cukier, banan i jogurt, jeszcze raz zmiksować.

1 dojrzały banan
100 ml naturalnego jogurtu

Banan zmiksować blenderem. Dodać jogurt, jeszcze raz zmiksować.

Do 4 wysokich szklanek wlewać na dno bananowy koktajl, na to powoli wlać koktajl wiśniowy, z czarnej porzeczki, jagodowy i szpinakowy lub z czerwonej porzeczki.

4 komentarze: