Biszkoptowa rolada, pieczona razem z dyniowym nadzieniem. Po upieczeniu od razu ją zawijamy i już prawie jest gotowa.... jeszcze tylko beza :) Jedna z najlepszych jaką jadłam! Do ciasta idealnie pasuje słodkie, czerwone wino Monte Santi
nadzienie:
450 g surowej obranej dyni
50 g marchewki
3 zaokrąglone łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Obraną, surową dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do warzyw dodać cukier i cynamon, wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę (dołączoną do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć.
biszkopt:
4 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować, dodać do ubitych białek, krótko wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na najniższą półkę, piec ok. 25 minut. Wyjąć, odwrócić na ściereczkę, zdjąć papier, zwinąć w rulon. Odstawić do ostygnięcia.
beza:
1 białko z dużego jajka
50 g cukru
Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na sam wierzch rolady. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 4-5 minut przy włączonym grzaniu tylko od góry.
Ciekawy pomysł, z przyjemnością wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWow :) jak zwykle super pomysł na ciacho :)
OdpowiedzUsuńCzy dynię można zastąpić innymi owocami?
OdpowiedzUsuńZ powodzeniem mogą być jabłka :)
UsuńTa beza wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto! Aż się buzia śmieje :)
OdpowiedzUsuń