Piękne i praktyczne produkty #Ambition można dostać 10% taniej na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w świetnie zaopatrzonym sklepie Dajar
dyniowy spód:
300 g obranej surowej dyni
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wbić jako, wsypać mąkę i sól, wymieszać. Wylepić spód i brzegi prostokątnej tarty o wymiarach 34x9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15-18 minut. Ostudzić.
nadzienie:
125 g ricotty
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
50 g świeżego szpinaku
1 płaska łyżeczka masła
40 g świeżej żurawiny
50 g sera feta w kostkach
Do miski wyłożyć ricottę, wbić jajko, dodać sól i cukier, krótko zmiksować.
Szpinak grubo posiekać, chwilę podsmażyć na maśle, dodać do masy serowej, wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Równomiernie rozłożyć żurawinę i ser feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec jeszcze ok. 15 minut.Można podawać na ciepło i na zimno.
Kocham takie tarty! Są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Muszę taką zrobić :D
OdpowiedzUsuńDorotko te kolory są powalające! Pyszny i pięknie prezentujący się obiad!
OdpowiedzUsuń