sobota, 12 listopada 2016

Ciasto Monte

     Ciasto które smakiem bardzo przypomina deser o tej nazwie. Na białkowo-orzechowym spodzie wyłożone są 2 masy: waniliowa i czekoladowa, a wszystko posypane jest obficie posypane siekanymi orzechami laskowymi. Do tego ciasta idealnie pasuje czerwone, słodkie wino o troszkę podobnej nazwie do mojego ciasta Monte Santi

ciasto:
6 białek
150 g cukru
2 łyżki oleju
100 g mielonych orzechów laskowych
50 g mąki pszennej

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dolać olej, krótko zmiksować. Do miski wsypać mąkę i orzechy, połączyć ze sobą, wsypać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.

masa:
6 żółtek
3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml)
2 budynie waniliowe z cukrem
50 g cukru
100 g mlecznej czekolady
350 g masła
ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu

Do rondelka wlać 2 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
Do miski wyłożyć żółtka, wlać pozostałe mleko, wsypać budynie, zmiksować.
Zagotowane mleko zdjąć z palnika, wlać masę budyniową, wymieszać, wstawić z powrotem na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Gorący budyń podzielić na dwie równe części, do jednaj dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia i uzyskania jednolitego koloru. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Masło podzielić na pół, do każdej części z osobna wkręcać ostudzony budyń. Gdyby zdarzyło się że masa się zważy w trakcie jej robienia, wystarczy do osobnej miski dać łyżkę masła i z powrotem powoli dodawać masę budyniową,
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę waniliową, wyrównać, wyłożyć masę czekoladową, wyrównać. Wierzch posypać mielonymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

12 komentarzy:

  1. Wyprobiwalabym i ciasto i wino 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne ciasto, wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota...Uwielbiam monte,,a taka propozycja to istne marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciasto musi być bardzo smaczne, bo na sam widok ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany ale cudeńko! Aż się buzia śmieje na jego widok!

    OdpowiedzUsuń
  6. OOOO mamo! Ale bym zjadła takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale super :) ! Nigdy nie próbowałam, więc chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamiętam to ciasto z czasów podstawówki- obowiązkowy smakołyk na "choince" :D
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko fajne tylko wielkosc ciasta dla skrzacikow.Nas jest tylko troje,ale taka blaszka to na jedno posiedzenie.

    OdpowiedzUsuń