czwartek, 17 listopada 2016

Puszyste rogaliki z dżemem

     Robiłam je jeszcze w lecie, potem o nich zapomniałam. Małe, puszyste rogaliki nadziewane dżemem. Nie wymagają dużo pracy, są proste w przygotowaniu. Pyszne, idealne do kawy, ale i dla dziecka do szkoły :)


porcja na 12 szt. małych rogalików:
15 g świeżych drożdży
2 zaokrąglone łyżki cukru
150 ml mleka
2 łyżki oleju
1 małe jajko
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
gęsty dżem do nadziewania

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajko,mąkę i sól, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 43 cm. Nożem do pizzy podzielić na 12 długich trójkątów. Na końcu, od szerszej strony wyłożyć dowolny gęsty dżem, zawinąć. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, lekko posmarować po wierzchu wodą, posypać cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.Studzić na kratce.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam rogaliki w każdej postaci :) U Dorotki jak zwykle przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń