sobota, 19 listopada 2016

Mieszana kasza z pestkami i warzywami

     To najlepiej przyrządzona kasza jaką robiłam :) Do pęczaku dodałam amarantus i komosę ryżową. Taką mieszankę kasz połączyłam z pestkami słonecznika i dyni oraz z krótko podsmażonymi warzywami - marchewką, cebulą i brokułem. Naprawdę genialne smakowo połączenie a przy tym bardzo zdrowe.



1/2 szklanka kaszy pęczak (100 g)
2 szklanki wody
1/3 szklanki amarantusa
1/4 szklanki komosy ryżowej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
1 średnia marchewka
1/2 czerwonej cebuli
200 g brokuła
2 łyżki oliwy

Do rondelka wlać wodę, posolić, wsypać kaszę pęczak, gotować pod przykryciem 10 minut, Po tym czasie dosypać amarantus, gotować następne 10 minut, dosypać komosę ryżową, gotować jeszcze 5 minut. Zostawić pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki.
Na patelnię wlać oliwę, wsypać marchew i cebulę, mieszając podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać brokuł, mieszając smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.
Warzywa połączyć z kaszą, wymieszać. Można podawać zarówno jako osobne danie jak i jako dodatek do mięsa czy ryby.

Ambition z dbałością

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz