niedziela, 20 listopada 2016

Torcik cytrynowo-makowy

     Trochę nietypowy tort bo zrobiony z ciasta ucieranego a nie biszkoptowego. Makowe blaty przełożone są lemon curdem a wierzch całości pokryty jest masą śmietanową. Wyszło pysznie, wilgotne ciasto, kwaskowaty krem cytrynowy i łagodząca delikatnością masa śmietanowa. Polecam :) Tort nie tylko na urodziny ale też i na przykład na nadchodzące Święta czy nawet bez okazji ;) Do niego będzie wspaniale smakowało słodkie wino Monte Santi



ciasto (porcja na 3 blaty):
4 duże jajka
1/2 szklanki mleka
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
skórka otarta z 1 cytryny
200 g miękkiego masła
2 łyżki maku

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny, zmiksować. Dodać miękkie masło i mak, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-18 minut. Ostudzić.

lemon curd:
1/3 szklanki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 lekko zaokrąglona łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g miękkiego masła

Do rondelka wlać sok z cytryny, wsypać skórkę otartą ze sparzonej wcześniej cytryny i cukier, zagotować. Jajka ubić z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając wlać do soku cytrynowego, doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia masy. Zestawić z palnika, dodać miękkie masło, wymieszać do momentu jego całkowitego rozpuszczenia.
Połowę masy cytrynowej wlać na 1 blat makowego ciasta, rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta, wylać resztę cytrynowego kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta.

masa śmietanowa:
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru
250 g mascarpone
1 płaska łyżka maku do posypania

Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier puder i kremówkę, krótko ubić na gęstą masę. Wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Boki i wierzch posypać makiem.


6 komentarzy:

  1. Rozkosznie wygląda! Super pomysł na połączenie maku z lemon curd :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie i super przepis na święta, wykorzystam;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Następna apetyczna słodkość)))

    OdpowiedzUsuń