wtorek, 6 grudnia 2016

Najlepszy sernik gotowany

     Dzisiaj mija 4 lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga. Dziękuję że jesteście ze mną, zaglądacie tutaj i komentujecie. Z tej okazji publikuję najlepszą wersję sernika gotowanego :) Trzy blaty kruchego ciasta przekładane są gorącą masą serową. Ciasto jest dość miękkie zaraz po upieczeniu tak więc nie musimy czekać na odmięknięcie blatów i sernik jest gotowy zaraz po zupełnym ostygnięciu, wystarczy go odstawić na noc do lodówki.
ciasto:
550 g mąki
2 duże jajka
200 g cukru
150 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać cukier, miękkie masło, proszek do pieczenia, sodę i kwaśną śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą z nich równomiernie wyłożyć do formy o wymiarach 33x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut. Ostudzić.

masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
4 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru

Do miski wyłożyć mielony ser, dodać całe jajka, cukier i budyń w proszku, zmiksować. Przełożyć na dużą patelnię lub rondel, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1/2 minuty do zgęstnienia masy. Masę podzielić na 2 równe części, gorącą przekładać blaty ciasta umieszczone w formie do pieczenia. Wstawić na całą noc do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo smacznie. Mam pytanie, czy ciasta można upiec po kolei czy trzeba je razem upiec?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorota wszystkiego najlepszego z okazji 4 urodzin bloga! Dalszych sukcesów,dużo pysznych wypieków a zwłaszcza serników,których jesteś Królową!
    A sernik tak pyszny,że buzia się śmieje na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny przepis- zaciekawił mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne warstwy, bardzo kusząco wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dorotko wszystkiego najlepszego z okazji 4 rocznicy Twojego bloga, a sernik pyszniutki : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zerknęłam na swojego bloga, bo przypomniało mi się że zakładałam go w grudniu i okazało się że dzisiaj mija 5 lat od pierwszego wpisu : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko!
    Nigdy jeszcze nie robiłam gotowanego sernika, koniecznie muszę nadrobić to niedopatrzenie ;)

    Gratulacje! Cztery lata to szmat czasu :) Oby kolejne były jeszcze lepsze od poprzednich :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Może być ser z wiaderka czy nie będzie za rzadki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od tego jakiej jakości użyjesz. Dla pewności można dodać dodatkowe 1 jajko.

      Usuń