Dwa cienkie blaty miodowego ciasta kryją w środku orzechowy blat biszkoptu. Przekładany jest masą grysikową. Wierzch polany jest czekoladą i posypany siekanymi orzechami. Całość dość słodka. Krajanka na świąteczny stół.
Ciasto miodowe:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g miodu
70 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, miód, masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Bardzo cienko wyłożyć na dno 2 form o wymiarach 32x21 cm. wyrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.
orzechowy biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej
Do białek dodać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę.
Żółtka krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać orzechy i mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.
krem grysikowy
500 ml mleka
150 g cukru
6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszki manny
200 g masła
Do rondelka wlać mleko, wsypać błyskawiczną kaszkę, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1-2 minuty. Przykryć, odstawić do ostudzenia.
Do miękkiego masła wkręcać po 1 łyżce zupełnie ostudzonej kaszki.
na wierzch:
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów
wykonanie:
Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę grysikowej masy, przykryć orzechowym biszkoptem, wyłożyć resztę masy, wyrównać, nałożyć drugi blat miodowego ciasta, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić, polać po wierzchu, równomiernie posypać orzechami.
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny i napewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńDorotko jak zwykle super pomysł. Aż ślinka leci na widok tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńSame świąteczne smaki w nim!
OdpowiedzUsuńWykwintnie i pięknie! :)
OdpowiedzUsuńAle super ciacho :)
OdpowiedzUsuń