piątek, 2 grudnia 2016

Miodownik z orzechową wkładką

     Dwa cienkie blaty miodowego ciasta kryją w środku orzechowy blat biszkoptu. Przekładany jest masą grysikową. Wierzch polany jest czekoladą i posypany siekanymi orzechami. Całość dość słodka. Krajanka na świąteczny stół.


Ciasto miodowe:
250 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g miodu
70 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, miód, masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Bardzo cienko wyłożyć na dno 2 form o wymiarach 32x21 cm. wyrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.

orzechowy biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
100 g mielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki pszennej

Do białek dodać cukier i proszek do pieczenia, ubić sztywną pianę.
Żółtka krótko zmiksować, wlać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać orzechy i mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 35 minut. Ostudzić.

krem grysikowy
500 ml mleka
150 g cukru
6 płaskich łyżek błyskawicznej kaszki manny
200 g masła

Do rondelka wlać mleko, wsypać błyskawiczną kaszkę, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1-2 minuty. Przykryć, odstawić do ostudzenia.
Do miękkiego masła wkręcać po 1 łyżce zupełnie ostudzonej kaszki.

na wierzch:
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów

wykonanie:
Na blat miodowego ciasta wyłożyć połowę grysikowej masy, przykryć orzechowym biszkoptem, wyłożyć resztę masy, wyrównać, nałożyć drugi blat miodowego ciasta, lekko docisnąć.  Czekoladę rozpuścić, polać po wierzchu, równomiernie posypać orzechami.

7 komentarzy: