poniedziałek, 9 stycznia 2017

Kubusiowa chałka

     Ciasto drożdżowe bez mleka. Zamiast niego dodałam przecierowy sok pomarańczowo-marchewkowy typu Kubuś. Ciasto pięknie wyrosło (to dzięki mące Młynomag), ma cudowny pomarańczowy kolor i smakuje wybornie :)



30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
250 ml soku pomarańczowo-marchewkowego
szczypta soli
50 g rozpuszczonego masła
1 duże jajko
400 g mąki pszennej

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać sok, wymieszać łyżką. Dodać sól, rozpuszczone masło, jajko, wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, uformować na kształt owalu o długości ok. 32 cm. Zostawiając ok. 3 cm od brzegu, przeciąć na 3 długie paski. Zapleść warkocz, zlepić końcówki, podwinąć z obu stron pod spód.
Przenieść na blachę, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wierzch posmarować wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok 20 minut.

4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie :) piękny kolor

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! cudny kolor! Dorotka Twoja pomysłowość nie przestaje zaskakiwać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor ma wspaniały! Najpierw myślałam, że musi być z dynią ;)

    OdpowiedzUsuń