czwartek, 16 lutego 2017

Chleb z ziaren

     Pyszny chleb zrobiony z różnego rodzaju ziaren, i płatków owsianych. Nie ma tu nawet odrobiny mąki. Zamiast cukru dodałam do chleba dżem z rokitnika i wyszło pysznie że Łooo :)


1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 zaokrąglone łyżki chia
1 zaokrąglona łyżka mielonej łuski gryczanej
1 płaska łyżeczka soli
1/3 szklanki całych migdałów
2 łyżki jagód goji
1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
20 g stopionego masła
1 i 1/2 szklanki wody
2 łyżki dżemu 100% z owoców Rokitnik z Łowicza

Do miski wsypać płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, chia, mieloną łuskę gryczaną, sól, migdały, jagody goji i mielone orzechy włoskie, wymieszać łyżką. 
Do wody dodać dżem 100% z owoców Rokitnik z Łowicza i stopione masło, wymieszać, wlać do sypkich składników, dokładnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach (mierzonych po dnie) 18x9 cm, mocno ugnieść. Odstawić na ok. 2-3 godziny. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, wyjąć z foremki, zdjąć papier, chleb odwrócić do góry dnem, piec na dużej blaszce jeszcze ok. 15 minut.
Przed krojeniem koniecznie trzeba odstawić go do całkowitego ostudzenia.

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

1 komentarz:

  1. Zakochałam się! Fakt, może i nie pierwszy raz, ale na tyle, by dziś go przygotować :) Będzie ciut inny bo nie mam już np jagód goji, ale wierzę, że na pewno smaczny!

    OdpowiedzUsuń