poniedziałek, 6 lutego 2017

Najlepsze ciastka śniadaniowe

     Najlepsze ciastka śniadaniowe. Idealne do zabrania do szkoły lub pracy. Z zewnątrz lekko chrupiące, w środku mięciutkie. Mają w sobie całe bogactwo smaku, nic dziwnego bo są tu i płatki owsiane, kawałki orzechów a także całe bogactwo ziaren i bakalii. Z pewnością mogą stanowić pełnowartościową przekąskę.


porcja na ok. 48 ciastek:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g mąki pszennej
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
1/3 szklanki cukru
150 g mieszanych bakalii (dałam śliwki kalifornijskie, rodzynki, żurawinę i daktyle)
3 łyżki jagód goji
100 g miękkiego masła
2 duże jajka

Bakalie drobno pokroić, dodać ok. 2 łyżek mąki, wymieszać.
Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę, resztę mąki, orzechy, słonecznik, siemię lniane, cukier, jagody goji, wymieszać łyżką. Dodać bakalie, jeszcze raz wymieszać łyżką. Dołożyć miękkie masło, wbić jajka, wyrobić ciasto.
Lekko wilgotnymi rękami formować na kształt kuli o wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (nie spłaszczać).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14 minut.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie z ziarnami, no i podoba mi się pomysł ciastek na śniadanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śniadanie to ja rozumiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydałaby mi się puszeczka takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń