Bardzo migdałowe ciasto pochodzące z Włoch. Ciut ciężkie ale ładnie wyrośnięte. Lekko słodkie, wilgotne ciasto. W trakcie jedzenia wyczuwa się smak i strukturę mielonych migdałów. Przepis, lekko zmieniony stąd. Nie zsycha się, bardzo dobrze smakuje nawet na drugi dzień :)
100 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 duże jajka
250 g ricotty
150 g mielonych migdałów
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
ok. 3-4 łyżki płatków migdałowych
Z białek ubić sztywną pianę, odstawić do lodówki.
Do drugiej miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, sól, cukier waniliowy, żółtka, ricottę, krótko zmiksować. Dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksować. Przełożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 55 min.
Obłędnie migdałowe pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są ciasta z migdałami ;) wygląda na smakowite ;) ja zapraszam na ''Migdałowe ciasto z masą czekoladową'' wg S.Anastazji ;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/12/ciasto-migdaowe-z-masa-czekoladowa-wg.html
Musi być świetne w smaku!
OdpowiedzUsuńMmm podkradam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń