środa, 22 marca 2017

Brownie z fistaszkowymi ciasteczkami

     Brownie w kropki pieczone razem z kulkami ciasta fistaszkowego. Miękkie kakaowe ciasto z miękko-kruchymi ciastkami własnej roboty. W ciastkach trafiają się kawałki orzechów arachidowych :)


fistaszkowe ciastka:
100 g masła orzechowego z kawałkami fistaszków
140 g mąki pszennej
3 płaskie łyżki cukru
1 jajko
50 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki sody
2 łyżki oleju

Do miski wyłożyć masło orzechowe, dodać cukier, jajko, kefir, olej, mąkę i sodę, wyrobić jednolite ciasto. Uformować 24 jednakowych wielkością kulek.

brownie:
125 g miękkiego masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, jajka, mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć na prostokątną blaszkę o wymiarach 33x21 cm. Kulki ciasta fistaszkowego ułożyć w równych odstępach (w 4 rzędach po 6 sztuk w każdym). Lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut.

6 komentarzy: