wtorek, 11 kwietnia 2017

Kręcona babka kakaowo-kawowa

     Dość łatwa w przygotowaniu babka na proszku do pieczenia. Zrobiona jest z trzech smaków ciasta: waniliowego, kawowego i kakaowego. Całość polana jest dwoma rodzajami czekolady. Najlepsza na drugi dzień :)


ciasto podstawowe:
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml wody gazowanej

dodatkowo:
1 płaska łyżka kakao
1 łyżka wody
1 płaska łyżka bardzo drobnej kawy rozpuszczalnej

Do miski wbić jajka, wsypać cukier, ubić na puszystą masę. Wlać olej, wodę gazowaną, wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz zmiksować.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednaj dodać 1 płaską łyżkę kakao i 1 łyżkę wody, krótko zmiksować. Do drugiej części wsypać 1 płaską łyżkę kawy rozpuszczalnej, zmiksować. Trzecią część zostawić bez zmian.
Do lekko nasmarowanej masłem lub olejem formy na babkę wlewać w jedno miejsce po 1/3 porcji każdego z ciast (najpierw waniliową, potem kawową, a następnie kakaową). Powtarzać aż do wyczerpania ciast.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 45-50 minut. Wyjąć i ostudzić.

polewa:
50 g mlecznej czekolady
50 g białej czekolady

Czekoladę mleczną i białą rozpuścić nad parą wodną na osobnych talerzykach. Polać ostudzoną babkę.

2 komentarze: