środa, 5 kwietnia 2017

Puszysty sernik bostoński

     Najlepszy, bardzo puszysty sernik. Zrobiłam go na wzór sernika bostońskiego ale według swojego pomysłu. Na cienkiej warstwie ciasta i grubej warstwie serowej wylałam budyń na żółtkach, a całość pokrywa cienka warstwa polewy czekoladowej. Idealny na Wielkanoc :)

spód:
3/4 szklanki mąki pszennej
60 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-18 minut.

masa serowa:
500 g mielonego sera białego (z wiaderka)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru
2 żółtka
6 białek (1 z ciasta, 2 z masy serowej, 3 z budyniu)
200 ml mleka

Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier waniliowy, budyń waniliowy w proszku i żółtka, zmiksować. Wlać mleko, jeszcze raz krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 160C, piec ok. 50-55 minut.

budyń:
3 żółtka
300 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 g cukru (4 płaskie łyżki)
18 g mąki pszennej (3 płaskie łyżki)

Do rondelka wlać ok. 150 ml mleka, dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować.
Do miski wlać pozostałe mleko, dodać żółtka i mąkę, zmiksować. Do gorącego mleka wlać mieszankę z żółtkami, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia, ok. 0,5-1 minuty. Gorący budyń wylać na wierzch jeszcze ciepłego sernika, wyrównać na całej powierzchni. Ostudzić.

polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady (można wziąć też pół na pół z gorzką czekoladą)
2 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka oleju

Czekoladę połamać na kostki, dodać kremówkę i olej, rozpuścić na parze. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Polać wierzch sernika, rozprowadzić cienko na całej powierzchni. Brzegi można posypać czekoladową posypką.

5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł z tym budyniem, zapiszę sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę zamienić ser biały w wiaderku na zmielony twaróg? Jeśli tak to w jakiej proporcji? Wygląda pysznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić choć nie próbowałam tego robić. Proporcje zostawiłabym takie same, co najwyżej dodałabym o 50 ml więcej mleka, czyli 250 ml mleka na 500 g twarogu. Pozostałe składniki bez zmian. Powodzenia :)

      Usuń