sobota, 20 maja 2017

Kruche z dżemem i pianką

     Ciasto inspirowane dwoma innymi - pleśniakiem i kruchym ciastem z budyniową pianką. Wyszło pyszne, delikatne, podzielne, więc idealne na komunię i inne przyjęcia. Robiłam go już na Święta Wielkanocne, dzisiaj powtarzam, a niezbyt często to m się zdarza :)


ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru

ok. 250 ml dżemu z czarnej porzeczki (bez żelfiksu)

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część schować do zamrażarki do schłodzenia. Pozostałe dwie części wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Posmarować dżemem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić ok. 10 minut.

pianka:
5 białek (można dać 6)
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
1/3 szklanki oleju

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać budyń w proszku, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na lekko ostudzone ciasto, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Piec ok. 35 min. w 170C do zrumienienia wierzchu. Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz