Proste ale pyszne - muffinki z truskawkami. Wilgotne, ładnie wyrośnięte ciasto z sezonowymi owocami, teraz z truskawkami, a potem można zastąpić je jagodami czy borówkami amerykańskimi :)
porcja na ok. 19 szt.:
3/4 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody
2 duże jajka
100 ml oleju
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki skórki pomarańczowej
ok. 350 g świeżych truskawek
Do miski wsypać cukier, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Wlać mleko, olej, dodać jajka i posiekaną skórkę pomarańczową, krótko zmiksować. Wyłożyć do papilotek wyłożonych do metalowej foremki na muffinki do 3/4 ich wysokości. Na wierzch wyłożyć plasterki truskawek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 22-25 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Pięknie wyglądają! Trzeba korzystać z sezonowych owoców.
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie i na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Aż mnie naszła ochota na muffinki:)
OdpowiedzUsuńHmm, ale małe cudeńka :D
OdpowiedzUsuńMuszą być wyśmienite Dorotko !! :-)
OdpowiedzUsuńMuffinki uwielbiam pod każdą postacią :) Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńAlez one obłednie wyglądaja, pychotka!
OdpowiedzUsuńMmm, prawdziwe pyszności :)
OdpowiedzUsuń