Pyszna tarta na kruchym cieście z serem korycińskim Państwa Agnieszki i Marcina Bielec. Produkują oni żółte sery dojrzewające tradycyjnymi metodami, z niepasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Można u nich zamówić sery z dowolnymi dodatkami, a mają ich duży wybór :) Do tarty wykorzystałam zielone warzywa: brokuł i zielony groszek ale można je zamienić na inne swoje ulubione. Całość wyszła delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Bardzo polecam!
zielone warzywa:
100 g brokuła
1/2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku
Do wrzącej, lekko osolonej wody wsypać zielony groszek, gotować ok. 15 minut, dorzucić podzielony na małe różyczki brokuł, gotować jeszcze ok. 2 minut, odcedzić.
ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1 żółtko
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka zimnej wody
Do mąki dodać miękkie masło, żółtko, sól i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć spód i boki prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 18-20 minut.
masa jajeczno-serowa:
100 g sera korycińskiego z ziołami prowansalskimi
2 duże jajka
50 ml śmietanki kremówki 30%
Ser koryciński zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, podzielić na 2 części. Jedną posypać na spód gorącego ciasta. Drugą część sera dodać do jajek i śmietanki, zmiksować.
Warzywa wyłożyć na warstwę serową, zalać masą jajeczno-serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec jeszcze ok. 25-30 minut.
Mmm apetyczna))
OdpowiedzUsuńMusi byc wyjątkowa
OdpowiedzUsuńHmm, moje smaki :D
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuń