niedziela, 25 czerwca 2017

Pavlova z agrestem

     Pavlova jest zawsze pyszna ale taka wersja z lekko kwaskowatym agrestem jest wprost doskonała! Agrest przygotowałam w specjalny sposób bo moczyłam go kilkukrotnie we wrzącym syropie cukrowym. Dzięki temu był bardzo miękki i lekko słodki :) Więcej na temat jak słodzić dowiemy się ze strony http://uczymyjakslodzic.pl/



beza:
5 białek
250 g cukru Królewskiego
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem Królewskim na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką. Na dużej blaszce do pieczenia uformować z piany dwa koła o średnicy ok. 19-20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 140C. Piec ok. 55-60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

masa:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
2 czubate łyżki cukru pudru Królewskiego

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder Królewski, miksując dolewać śmietankę aż do uzyskania gęstego kremu.

agrest:
200 g agrestu
50 ml wody
50 g cukru Królewkiego

Do niewielkiego garnka wlać wodę, wsypać cukier Królewski, zagotować, zdjąć z palnika, wsypać agrest, zostawić do ostudzenia. Zimny agrest wyjąć z syropu, ponownie go zagotować, zdjąć z palnika, wsypać agrest, ostudzić. Czynność powtórzyć jeszcze raz (łącznie 3 razy). Agrest wyjąć z syropu, lekko odsączyć.
Jeden blat bezy przełożyć połową kremu śmietanowego, rozłożyć połowę agrestu, lekko wcisnąć, przykryć drugim blatem bezy. Na wierzch wyłożyć resztę kremu śmietanowego, rozłożyć resztę agrestu.

Cukier z głową

3 komentarze:

  1. Oj ! zjadła bym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, coś wspaniałego! Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń