beza:
5 białek
250 g cukru Królewskiego
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem Królewskim na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką. Na dużej blaszce do pieczenia uformować z piany dwa koła o średnicy ok. 19-20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 140C. Piec ok. 55-60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
masa:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
2 czubate łyżki cukru pudru Królewskiego
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder Królewski, miksując dolewać śmietankę aż do uzyskania gęstego kremu.
agrest:
200 g agrestu
50 ml wody
50 g cukru Królewkiego
Do niewielkiego garnka wlać wodę, wsypać cukier Królewski, zagotować, zdjąć z palnika, wsypać agrest, zostawić do ostudzenia. Zimny agrest wyjąć z syropu, ponownie go zagotować, zdjąć z palnika, wsypać agrest, ostudzić. Czynność powtórzyć jeszcze raz (łącznie 3 razy). Agrest wyjąć z syropu, lekko odsączyć.
Jeden blat bezy przełożyć połową kremu śmietanowego, rozłożyć połowę agrestu, lekko wcisnąć, przykryć drugim blatem bezy. Na wierzch wyłożyć resztę kremu śmietanowego, rozłożyć resztę agrestu.
![Cukier z głową](https://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/14/50embed_wAK4WKqwLRryepd5Tzf7BlTaVvdakgzz.png?source=daktyle-w-czekoladzie)
Piękny letni deser!
OdpowiedzUsuńOj ! zjadła bym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMmm, coś wspaniałego! Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia :)
OdpowiedzUsuń