wtorek, 27 czerwca 2017

Rogaliki listkowe z ziarnami

     Przepyszne, miękkie, rogaliki z listkującym się ciastem. Podzielone na części i rozwałkowane placki drożdżowe kładzie się jedne na drugim smarując każdy z osobna margaryną Omega Optima. Powstałą wieżyczkę rozwałkujemy podsypując pod spodem mieszanką różnorodnych ziaren które wbijają się tworząc jednocześnie nadzienie i otoczkę rogalików :) Takie rogaliki świetnie nadają się do wzięcia na piknik - piknik z Omega Optimą :)  



porcja na 16 rogalików:
15 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
300 g mąki pszennej

dodatkowo:
50 g miękkiej margaryny Omega Optima

2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżeczka czarnuszki

Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier i sól, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. dodać żółtka i mąkę, wyrobić ciasto (będzie lekko klejące). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm. Każdy grubo posmarować margaryną Omega Optima i przykryć kolejnym blatem. Ostatni placek nie smarować po wierzchu.
Na deskę wysypać mieszankę nasion siemienia lnianego, sezamu, ziaren słonecznika i czarnuszki. Na środku ułożyć ciasto, całość rozwałkować na koło o średnicy ok. 39-40 cm. Nożem do pizzy pokroić na 16 trójkątów, zawinąć, zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blaszce do pieczenia, odstawić na ok. pół godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut.















Optymalny wybór na piknik

1 komentarz: