ciasto:
300 g mąki pszennej
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
125 ml mleka
szczypta soli
1 duże jajko
50 g rozpuszczonego masła
2 łyżki (20 g) mleka w proszku
1 łyżeczka cukru waniliowego
do środka:
1 szklanka płatków
1 płaska łyżka kakao
200 g truskawek
2 płaskie łyżki miodu
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. dodać sól, jajko, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, mąkę i mleko w proszku, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x43 cm. Na połowę ciasta rozsypać kakao o pokruszone płatki. Na drugą połowę wyłożyć pokrojone w ćwierćplasterki truskawki wymieszane z miodem. Zawinąć w rulon, zaczynając od strony z truskawkami. Pokroić w 11 plastrów. Ułożyć blisko siebie w formie do pieczenia. Odstawić na ok. 10 min. do lekkiego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut.
Wyglądają świetnie! :)
OdpowiedzUsuń