poniedziałek, 31 lipca 2017

Deser lodowy a la szarlotka

     Deser lodowy a la szarlotka z kromkami bagietki obtoczonymi w mieszance z brązowego cukru i cynamonu i obsmażonymi. Do tego uduszone jabłka. Podałam go na ciepło z zimnymi lodami :)
P.S. Deser można jeść całkowicie na zimno z ostudzonymi grzankami przekładanymi zimnymi lodami ;)


przepis na 2 porcje:
8 kromek bagietki
50 ml mleka
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jabłka
ok. 6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych

Bagietkę krótko zamoczyć z obu stron w mleku, obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu. Kłaść na suchą patelnię, smażyć z obu stron.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić do miękkości.
Do dwóch szklanek ułożyć kolejno warstwami: jabłka, 2 kromki bagietki, jabłka, bagietka, 3 gałki lodów. Wierzch posypać cynamonem.

1 komentarz: