środa, 2 sierpnia 2017

Lody brownie

     Czekoladowe lody z kawałkami ciasta czekoladowego. Robi się je bez użycia maszynki do lodów. Można podawać je ze świeżymi owocami lub z rozpuszczoną czekoladą. Zamiast piec brownie można użyć gotowych miękkich ciastek.

ciasto:
50 g miękkiego masła
60 g cukru
1/3 szklanki mąki (70 g)
1/4 szklanki kakao (40 g)
1 duże jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody

Do miski wyłożyć miękkie masło, cukier, mąkę, kakao, jajko, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować na jednolite ciasto. Włożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Ostudzić. Połamać na niewielkie części (ale nie okruszki).

lody:
500 ml schłodzonej kremówki 30%
150 g mleka słodzonego skondensowanego (1 tubka)
9 kostek gorzkiej czekolady
4 łyżki słodzonego kakao

Do miski wlać dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, ubijać ok. 3 minut do uzyskania prawie sztywnej konsystencji. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić. Wlać mleko skondensowane słodzone, dodać słodzone kakao, ostudzoną czekoladę, krótko zmiksować. Wsypać pokruszone ciasto, wymieszać łyżką. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.

3 komentarze: