ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
300 g mąki pszennej
1 jajko
100 ml mleka
3 łyżki oliwy
1 łyżka płynnego miodu
nadzienie:
ok. 1/3 szklanki czerwonych porzeczek
ok. 1/3 szklanki czarnych porzeczek
ok. 1/3 szklanki jagód
ok. 1/3 szklanki agrestu
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2 minuty. Rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać oliwę, płynny miód, jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Każdą z nich formować na kształt bułeczki. Układać w okrągłej formie. W każdej drożdżowej kulce wgnieść palcami lub małą szklaneczką dołek. Układać owoce. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Gorące polać lukrem.
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
Do cukru pudru wlać wodę, rozetrzeć łyżką do uzyskania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać kilka kropel wody (dodawać ostrożnie żeby lukier nie zrobił się zbyt rzadki).
Jak ja uwielbiam takie smakowitości ;) wyglada obłędnie ;) moje ukochane owoce ;)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego, ostatnio u nas wszelkie wypieki drożdżowe królują wiec pomysł zapisuje
OdpowiedzUsuńU mnie też by się na jednej nie skończyło, jestem pewna! ;)
OdpowiedzUsuńWow! Powalający pomysł!
OdpowiedzUsuń