czwartek, 20 lipca 2017

Sernik ombre z czarną porzeczką

     Warstwowy sernik z jedną częścią śmietankową a drugą z czarnymi porzeczkami. Pieczony na kruchym cieście, a zwieńczony "polewą" śmietanową. Pyszny, sezonowy, z efektem ombre.


spód:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
120 g miękkiego masła
3 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-19 minut.

podstawowa masa serowa:
1 kg mielonego sera białego
6 jajek
1 szklanka cukru
6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej

Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Masę podzielić na 2 równe części.

warstwa śmietankowa:
1/2 części podstawowej masy serowej
100 ml mleka

Do podstawowej masy serowej wlać mleko, krótko zmiksować. Wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 35-40 minut, do momentu ścięcia wierzchu.

warstwa porzeczkowa:
1/2 części podstawowej masy serowej
1 szklanka czarnej porzeczki

Porzeczki zmiksować blenderem. Dodać do podstawowej masy serowej, krótko zmiksować. Wylać na podpieczoną warstwę śmietankową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 35-40 minut, do momentu ścięcia wierzchu.

polewa:
300 ml kwaśnej śmietany 
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Wylać na upieczony sernik, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec jeszcze ok. 12-15 min. 

8 komentarzy:

  1. Dorotko nabrałaś mnie! Byłam przekonana, że to sernik na zimno, a tu proszę- kolejne pieczone cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak uroczo wyglądający sernik musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny serniczek, zjadłabym z dokładką ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, patrzę na to ciasto i zastanawiam się, jak to musi być obłędny smak! :D :)

    OdpowiedzUsuń